top of page

ZIMSKO KOLESARJENJE

Zima je tu in naši priljubljeni traili so se iz dobro oprijemljivih poti spremenili v spolzko blato, večkrat jih bo pobelil sneg in zakril pasti. Korenine so še bolj spolzke, kot v poletnem dežju… Zunaj večkrat temperature padejo pod ničlo, pomrznjeni vrhovi pa so sicer lepi, ampak za kolesarjenje včasih ni najbolj privlačno. Pa bomo zato pospravili kolo? Ne.

Ni boljšega časa, da svoje sposobnosti in tehnike vožnje s kolesom dvignemo na višjo raven. Ne glede na to, ali hočemo izboljšati občutek pri hitrih vožnjah po mokrih koreninah, se naučiti preskočiti luže z bunny hopom ali znati drseti po blatu, vse se da naučiti – če smo vztrajni in potrpežljivi.



Najtežja stvar pri zimskem gorskem kolesarjenju ni ostati na kolesu, najti pot v temi ali celo ohranjati tople roke. Za začetek je treba dobiti motivacijo, da vstaneš in greš skozi vrata. Še posebej, če ste obsedeni z vročo čokolado ob gledanju Netflixa? :)


Bodite motivirani tako, da se vozite s prijatelji, znanci, ki nato eden drugega preženete ven na kolo :) Lahko pa preizkusite kakšno novo pot po lokalnem hribovju.


Če to ne pomaga, preprosto pustite svoje gorsko kolo na hodniku, kjer ga boste vsak dan večkrat srečali - hodili mimo njega, da vas bo morda krivda spravila v vožnjo.



V zimskih dneh, kot veste, da boste večino časa poskušali preprečiti, da bi popolnoma zdrsnili in padli - torej boste potrebovali čim več oprijema. Ponavadi pritisk na prednjo zavoro že hitro pomeni na ledenem padec. To pomeni, da vozite nekoliko počasneje, vendar vam bo pomagalo tudi, da izpustite nekaj zraka iz pnevmatik. Ne znižajte tlaka v pnevmatikah prenizko. Naredite nekaj poskusov pritiska zraka, da ugotovite, kaj se vam zdi prav.


LUČI

Dandanes se večina kolesarskih luči polni preko USB-ja in ne preko zamenljivih baterij. Pred vožnjo se morate prepričati, da je vaša kolesarska luč ustrezno napolnjena, saj nas hitro ulovi mrak, tema. Morda dobro poznate svoje lokalne poti, vendar zaradi tega navigacija domov skozi gozd brez kolesarske luči ni nič manj nevarna.


NI ŽEJE?

Morda je hladno. Morda niste posebej žejni. Zamisel o pitju kakršne koli tekočine v mrazu morda ni tako privlačna. Ampak še vedno za dobro počutje rabimo vodo. Toplo, hladno, čaj, napitke za hitdracijo - karkolli. Ne pozabite piti tekočine, sicer boste hitro izgubili energijo in se lahko občutitte vrtoglavico. Tu pridejo prav tudi bidoni - termovke, da pijača ni ravno ledena.















OBLAČILA

Kot je nekoč jasno dejal britanski raziskovalec Sir Ranulph Fiennes, "ne obstaja slabo vreme, le neprimerna - slaba oblačila."

Topla oblačila? To je nekoliko očitno, vendar se morate primerno obleči, ko se odpravite na zimsko vožnjo. Težko je izbrati primerno, ne pomeni pa to, da se oblečete v najtoplejše stvari, ki jih imate. Da ste primerno oblečeni za izlet z gorskim kolesom v zimskih mesecih, bi vas dejansko moralo nekoliko zebsti, ko stopite ven. Pomaga, če se oblečemo večplastno. Seveda morate vzeti nahrbtnik. Vodoodporne nogavice in hlačne nogavice pod širokimi kratkimi hlačami vam bodo prav tako pomagale ohraniti toploto.


Vodotesni čevlji ali vsaj topli in po možnosti višji čevlji, so nujni za zimske vožnje z našimi e-kolesi. Nepremočljive nogavice pa jim bodo pomagale, da ostanejo noge suhe in tople.

Ohranjanje toplote mišic in sklepov je pozimi pomembno. Veliko zimskih kolesarjev se za večino vremenskih razmer odloči celo za tričetrtinske nogavice. Na voljo so npr. iz flisa, nekaj znamk pa izdeluje tudi popolnoma nepremočljive nogavice.



Hlače

Če želite povečati toploto običajnih vaših kolesarskih kratkih hlač, so dobra izbira tudi grelci za kolena.

Veliko gorskih kolesarjev ima tudi pozimi raje široke kratke hlače in spodaj kakšne dolge tanke oprijete hlače ( dobijo se kolesarske, tekaške…) Osnovni sloji so pomemben prvi korak k ohranjanju toplote in udobja v zimskih mesecih.

Zgornja oblačila

Verjetno najpomembnejši zimski izdelek je dobra sodna majica z dolgimi rokavi. Nekateri ljudje imajo radi ogrevalne lastnosti naravnih materialov, drugi pa imajo raje sintetične športne materiale. Upoštevati je treba, da medtem ko naravni materiali, ko so mokri, še nekaj časa ostanejo topli, se pa seveda običajno ne posušijo tako hitro kot sintetika.

Bistvenega pomena je dobro se prilegajoča nepremočljiva jakna. Poiščite dolge rokave, podaljšan zadnji del in visok, mehak ovratnik.

Brezrokavniki iz različnih materialov so še en odličen dodatek - omogočajo hitrejše hlajenje rok in pazduh.


Buff

Tudi buff »rute« se lahko nosijo kot šal, ki nam ščiti vrat - lahko pa jih nosite tudi kot podkapo za pod čelado, saj ščiti pred mrzlim zrakom. Fino je imeti vedno kakšen buff več s sabo.

Obstajajo tudi drugi podobni ščitniki obraza - zaščitite zobe pred mrazom...



Očala

Čeprav obarvana stekla očal izboljšajo določene svetlobne pogoje, so prozorne leče najboljše pri vsaki svetlobi. Včasih za megleno pomagajo dobra rumena stekla, pri visokogorskih zimskih izletih z ne preveč snega, pa lahko prav pridejo vseeno zatemnjena stekla. Prepričajte se, da velikost očal dobro ustreza vašemu obrazu, ker slabo prilegajoča očala ne bodo mogla preprečiti vetra ali kakšnega pršenja v oči. Zaprta očala bodo najbolje zaščitila oči pred mrazom.


Rokavice

Dobre rokavice bodo vaše roke dovolj ogrele, da boste čvrsto držali krmilo. Otrpli mrzli prsti bodo počasneje reagirali… Poiščite rokavice, ki so odporne na veter in vlago, saj roke pri večini voženj ostanejo statične, zato nas kar hitro zazebe.



Najboljši nasveti

Vedno imejte kapo v svojem nahrbtniku in kakšen rezervni buff - ki je super za pod čelado. Kapo oblecite takoj, ko se ustavite. Rezervna majica nikoli ni odveč.

S seboj vzemite nekaj rokavic iz lateksa, če se razmere resnično ohladijo. Naredijo popolne podloge za rokavice.



Operite/očistite si tudi kolo po vožnji, ko je še mokro, saj je to veliko lažje, kot da se umazanija posuši.

S kakšnimi suhimi starimi krpami odstranite vlago iz čevljev ter odstranite »vlažen vonj«. Čevlji se lahko napolnijo tudi s časopisnim papirjem. Najboljše pa jih je posušiti ob radiatorju ali sušilcu čevljev.


Torej, gremo na kolo!


Branko, eMTB SLovenija, december 2022

268 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page